Ay Takvimine Göre Yapılacak İşler

ay-evreleri

Ay Takvim Nedir? Kameri Aylar Hangileridir? Ay Takvimi Ne İşe Yarıyor? Ay Evreleri Nelerdir? Ay Taktikleri Ne Demek? Yeni ay ve dolunayın yeryüzüne etkileri neler? Yeni ay (Hilal) zamanlarında ne yapmalıyız? Dolunay zamanlarında ne yapmalıyız? İş Hayatında Ay Takvimi Nasıl Kullanılır? Ayın Hangi Evrelerinde Bakım Yapmalıyız? Ay Takvimine Göre Bahçe İşleri Nelerdir?

Ay Takvim Nedir?
Ay takvimi, ay’ın evreleri ele alınarak yapılan takvimdir. Gökyüzünde ay’ın evreler ile kendisini göstererek ortaya çıkan takvimdir. Ay yılı güneş yılına göre hesaplanması daha hızlı tamamlanmaktadır. Ay takviminin güneş takvimine göre daha çabuk kendisini doldurmaktadır. Ayın başlangıcı takvimden takvime değişir. Bazı takvimlere göre devre yeni ay, dolunay veya hilal ile başlar. Bazı takvimlerde ise detaylı hesap kullanılır.

Tarihte ilk defa Sümerler tarafından kullanılan takvim oldu. Medeniyetlerde uygulamalara göre her ay, yen Ay’ın gökyüzündeki görünmesi ile başlamaktaydı. Günümüzde halen etnik ve dini gruplar doğrultusunda ay takvimi kullanılmaktadır.

Kameri Aylar Hangileridir?
Bilindiği gibi kamer (ay)ın doğuş ve batışına tabi olan ay hesabına “kamerî aylar” denilmektedir ki şunlardır:

  • Muharrem
  • Safer
  • Rebîu’l-evvel
  • Rebîu’l-ahir
  • Cemaziye’l-evvel
  • Cemaziye’l-ahir
  • Receb
  • Şaban
  • Ramazan
  • Şevval
  • Zilkade
  • Zilhicce

Ay Takvimi Ne İşe Yarıyor?
Gök cisimleri arasında dünyaya en yakın olan Ay’ın etkisi de çok kuvvetli. Dünya üzerindeki çekim ve itim gücünün etkisi fiziksel olarak görünen Ay, med-cezir olarak bilinen suların hareketine neden oluyor.İnsanın büyük oranda (%70 civarında) su olduğunu düşünecek olursak insan üzerindeki etkisinin kuvvetini anlayabiliriz.

Salgılar, hormonlar ve salgı bezlerini etkileyen Ay’ın dönemlerini bilmek aslında insanın hangi hal içinde olacağını saptamak açısından çok önemli bir bilgi. Çünkü salgılar harekete geçtiği zaman insanın davranışlarına yansıyor ve başarı şansını etkiliyor.

Eskiler, Ay’ın hareketleri ile insan arasında çok önemli bir bağ olduğunu tespit etmiş ve bu bilgiden yola çıkarak yapılacak işleri düzenlemişler. Hasat, ekim gibi çok önemsedikleri işleri Ay’ın büyüme devresinde başlatırken Ay’ın hareketlerine uyumlu plan yapmak için Ay Takvimi geliştirmişler ve zamanlarını Ay takvimine göre belirlemişler. Biz de Ay’ın devrelerine bakarak kendimiz için bir Ay takvimi yapabilir ve işlerinizi buna göre planlayabilirsiniz. Böylece başarı şansınızı arttırmış oluruz.

Ay Evreleri Nelerdir?

Yeni Ay: Ay’ın gökyüzünde görünmediği, yani karanlıkta olduğu 3 gün.
İlk Dördün: Yeni Ay’dan ortalama 7 gün sonra ortaya çıkan devre. Hilal’den dolunaya uzanan dönem için “ay büyürken” denir.
Dolunay: Yeni Ay’dan yaklaşık 14 gün sonra oluşur. Ay’ın gökyüzünde tam ve parlak olarak göründüğü gün.
Son Dördün: Dolunaydan sonra ayın yeniden küçülmeye başladığı dönem. Dolunaydan yaklaşık 1 hafta sonra Ay tam olarak son dördün pozisyonuna gelir. Ay’ın küçülme dönemidir.

Ay Taktikleri Ne Demek?
Ay taktiklerinin temeli, insanların ilk zaman ölçerlerinden biri olan Ay takvimine dayanıyor. Yüzyıllar boyu dünyanın birçok yerinde sosyal hayatı ve günlük işleri ile ilişkileri düzenlerken Ay takvimi kullanılmış ve bu hala devam ediyor. Ay, yaklaşık 29,5 günde bir güneş ile burçlar kuşağında aynı pozisyona geldiğinde yeni ay, yani halk arasında bilinen ismi ile hilal gerçekleşiyor. Yeni ay ile birlikte yeni de bir dönem başlıyor. Zaten takvimlerimizdeki “Ay” kavramı da buradan geliyor . Ay bu 29,5 günlük turunda büyüyor, tamamlanıyor, küçülüyor ve yok oluyor. Tüm bu değişim gerçekleşirken Ay, bir yandan da 12 tane olan her burçta yaklaşık 2,5 gün misafir kalıyor. İşte tam bu sırada burçlar bize ayın enerjisinin hangi alanda ortaya çıkacağını gösteriyor. Aslında taktiklerin tamamı da bu alanların doğru ve zamanında kullanımı ile ortaya çıkıyor. Ben, Ay takvimi ile çocukluk dönemimde Almanya’daki yaşlı bilge bir komşum sayesinde tanıştım. O çamaşırlarını bile Ay takvimine göre yıkardı. Daha sonra, yıllar önce Almanya’da bir iş seyahatindeyken Ay takvimi hakkında bilgiler içeren bir kitap buldum ve aldım. Bu şekilde başlayan serüven, zaten kopmaz parçam olan astroloji ile birleşince sürekli genişleyen ve gelişen bir tutkuya dönüştü. Ay taktiklerinin o kadar çok faydasını gördüm ki, her fırsatta daha fazla insana ulaşıp anlatmaya, seminerler vermeye başladım ve hala devam ediyorum.

Yeni ay ve dolunayın yeryüzüne etkileri neler?
Yeni ay ve dolunayın üzerimizde yoğun bir etkisi var. Astronomik bir fenomen olan bu iki olay her ay gerçekleşiyor. Sadece Ay taktikleri olarak değil, doğum anında gökyüzünde yeni ay veya dolunay olan insanların hayatında da önemli izler bırakıyor. Mesela, yeni ay zamanı doğan biri her zaman yeni başlangıçlar yapabilen cesarete ve yürekliliğe sahip, ancak çabuk sıkılıp pes edebilir. Dolunay zamanı doğan ise hayatındaki her olayı açık ve net bir şekilde görüyor, sürekli gerilimi artıran, çekişmeyi destekleyen bir hayat tarzındalar. Fark etmeden rekabet içindeler. Ay taktiklerine göre ise yeni ay, yeni başlangıçların zamanıdır. Yaratıcı bir enerjiye sahiptir. Eril ve dişil enerjinin astrolojideki temsilcileri Güneş ve Ay’dır. Yeni ay zamanı ise Güneş ve Ay bir aradadır. Dünya’danbakıldığında aynı hizadalar. Bu yüzden Ay karanlıktır. Güneş’in ışığını alıp bize yansıtamaz. Bu özel an dilek dilemek, yeni bir konuyu hayatımıza geçirmeye niyet etmek için çok özel bir andır. Yaratım sürecidir. Ay’ın görünmüyor olması bizleri aldatmamalı. Ay bu karanlık evrede en güçlü anlarından birinde oluyor.

Bunu da oku :  Yengeç Burcu 2019 Yorumu

Yeni ay (Hilal) zamanlarında ne yapmalıyız ?
Yeni ay saati özellikle imgeleme, meditasyon, dua eşliğinde dilekte bulunma, bu enerjiye eşlik etme, onunla bir olup gücünden faydalanma zamanıdır. Eğer yeni ay zamanında dilek tutarsanız, evrenle bir olursunuz. Güçlü bir mıknatısa dönüşürsünüz. Hem ihtiyacınız olan sizin ayağınıza gelmeye başlar, hem siz isteğiniz için harekete geçersiniz. Hele bir de, dilek ve niyetimizi yeni ayın gerçekleştiği burcun desteklediği konulardan seçersek, bu mıknatısın gücü daha da artıyor. Yeni ayda bir dilek tutuğunuzda onun gücü Ay ile birlikte büyüyor, serpiliyor, güçleniyor.

Dolunay zamanlarında ne yapmalıyız ?
Dolunay zamanları da yeni ay kadar önemli. Gergin bir enerjiye sahip olmakla birlikte, aydınlatıcıdır ve gündelik hayatta içinde bulunduğumuz duruma yönelik açıklık getirir. Yeni ayda tuttuğumuz dilekler ve kendimize verdiğimiz sözler ile ne durumda olduğumuzu dolunayda görürüz. Dilek ve niyetimizle ilgili revizyon yapmak için en uygun zamandır. Bazen ise dolunay zamanı dileğimizin kendimize uygun olmadığına karar verip vazgeçebiliyoruz. Dolunay her zaman daha gerçekçi bir zaman dilimidir. Her şey apaçık ortadayken, gerçekçilikten kaçmak kolay değildir. Gerginliği de buradan geliyor.

İş Hayatında Ay Takvimi Nasıl Kullanılır?
Hangi burçtan olursanız olun, bulunduğumuz ay hangi burcu temsil ediyorsa Ay da o burçta olduğu için hepimiz ondan etkileniyoruz. Dolayısı ile ister Boğa, ister Yay ya da Koç burcu olun bulunduğunuz gün hangi burç içinde yer alıyorsanız Ay da o burçta oluyor ve o dönemin etkilerini hissediyorsunuz. Öyleyse yaşamımızı hem kolaylaştırmak, hem renklendirmek, hem de daha etkili kılmak için “Ay Taktikleri” bize pek çok güzel bilgi verecektir.

Anlaşma ve ortaklıklar:
Ay İkizler’deyken anlaşma ve sözleşmelere imza atmak daha uygundur. Ortaklıklar, karşılıklı alışveriş ilişkileri size harika sonuçlar getirebilir.

Toplantılar ve ikna:
Ay Terazi’deyken önemli toplantılar ve iş görüşmeleri daha iyi geçebilir. Karşınızdaki kişileri ikna etmek ve istediğiniz koşulları kabul ettirmek için en doğru zaman. Bu dönemi kim biliyor ve uyguluyorsa herkes kendi şansını kullanacak ve o kazanacak.

Duygularla hareket:
Ay Oğlak ve Başak burcundayken eleştirileri duygularımızla değil mantığımızla dikkate alırız. O yüzden kalbimizin sesini dinlemek bize iyi gelecektir. Bazı şeyleri sadece görünen boyutundan çıkarmak, hissedilen boyutta değerlendirmek, bu dönem kazançlı olabilir.

Projeler – terfiler:
Ay Kova’dayken geleceğe yönelik fikirler ve projeler, sosyal sorumluluklar daha fazla ortaya çıkar. Bu dönemde özellikle iş hayatımız için aktif bir dönemdir. Kariyer anlamında yükselmek, fark edilmek, istediğimiz terfilere kavuşmak için doğru zamandır.

Finans:
Ay Boğa’dayken finansal konuları ele almalıyız çünkü kazanmaya ve yatırım yapmaya yönelik bir zihin bugünlerde baskın olur. Çalışmanın keyfi ve maddi sonucu için doğru bir zamandır. Yorulmadan çalışmak, kolaylıkla ve keyifle kazanmak dönemidir.Tam gaz çalışmaya devam; inanın sonucu hüsran değil, takdir olacaktır.

Sosyal hayat-hobiler:
Ay Yengeç, Akrep ve Balık burçlarındayken çiçeklerimizi sularsak daha güzel büyürler. Bahçe düzenlemesi için yatırım yapma zamanı. Herkesin hayran kalacağı bahçenizi bu dönemde önemserseniz coşku ile açan çiçekler, meyveler veren ağaçlar çok uzak değil. Ay Boğa, Başak veya Oğlak burcundayken çiçeklerin topraklarını havalandırmak, yeni toprak ilave etmek doğrudur.

Kayıp eşyalar:
Ay Akrep burcundayken kaybettiğimiz bir şeyi bulabiliriz, çünkü arayacak ve dikkatimizi toplayacak enerjiye sahip oluruz. Uzun zamandır aradığınız ve bir türlü bulamadığınız her şey tek tek su yüzüne çıkmaya başlıyor. Evraklar, eşyalar ve belgeler. Ay İkizler, Terazi ve Kova burcundayken kendini ifade etmek, konuşmak kolay olur. Söyleyemedikleriniz ya da anlaşılamadığınız zamanlar artık geride kaldı. Diyemediğiniz “evet” ya da “hayır”lar, itiraflar ve belki de teklifler, sunumlar için ideal zaman.

Aşk ve evlilik:
Ay Boğa, Aslan ve Terazi burcundayken aşk ve ikili ilişkilerimiz olumlu etkilenir. Duymak istediklerinizi duyabilir, sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Bu dönemde baş başa romantik saatleriniz artacaktır. Evlenme teklifi almanız muhtemeldir ama evlilik için mevcut burçların yanı sıra Yengeç burcuna da tarih belirmeniz uygundur. Ay Boğa, Yengeç, Aslan veya Terazi burcundayken evlenmek şans getirir. İdeal nikah ve düğün zamanlarıdır. Davetiye üzerinde yazacak gün bu tarihlere denk geldiğinden mutlu gününüz beraberliğinize şans katacak.

Bunu da oku :  Aslan Burcu 2019 Yorumu

Kıskançlık:
Ay Koç ve Akrep burcundayken tutkular daha yoğun, kıskançlık daha ön planda olur. Bu dönemde gereksiz soru ve sorgulardan kaçının. Daha çok ilgi görmek adına beyaz yalanlarla kıskanılmayı tetiklemeyin çünkü her ikisi için de tehlikeli bir dönem olabilir.

Özür – affetme – bağışlama:
Ay Balık burcundayken affetme zamanı devreye girer ve bu dönem aynı zamanda meditasyon ve ruhsal çalışmalar için de çok uygundur. Aynı şekilde yeni aydan üç gün önce Ay iyice küçülüp kapanmaktadır. Bu süreç de affetme çalışmaları ve ruhsal çalışmalar için kullanılabilir. Kalbiniz kırıldıysa artık tamir olma zamanı. ‘Asla’ sözlerinin yerini ‘özledim’ler alma zamanı, zaten artık uzatmanın bir anlamı kalmamış demektir.

Mutluluk zamanı:
Ay Kova veya Yay burcundayken iyimser ve umutlu oluruz. Ay Yay burcundayken evrensel inancımız artar, umut dolu ve neşeli hissederiz. Kimsenin bizi kolay kolay üzemeyeceği bir dönem. Olanı olduğu gibi kabul ve payımıza düşeni almanın en keyifli dönemi. Renkli, eğlenceli bu dönemde güzel şeyler düşünün çünkü neyi nasıl düşünüyorsanız zaten o olacaktır.

Ayın Hangi Evrelerinde Bakım Yapmalıyız?
Tarih boyunca daima kadınla özdeşleştirilmiş olan Ay’ın, evrelerine dikkat edilerek uygulanan saç ve vücut bakımlarının çok daha etkili olduğu söyleniyor. Dünya üzerinde pek çok kadın, Ay’ın durumuna göre saçını kestirip kestirmemeye karar veriyor, vücut bakımını dolunayda yapıyor.

Ay takvimi, bugün kullandığımız takvimin aksine Güneş’in değil Ay’ın hareket ve evrelerini esas alan bir takvim. Bu takvim, kültürümüzde “halk takvimi”, diğer kültürlerin çoğunda ise “çiftçi takvimi” ve buna yakın isimlerle anılır.

Çiftçi takvimi olarak kullanımı daha bir uygun. Çünkü antik dönemlerden itibaren toprakla, ekinle, denizle ve balıkçılıkla haşır neşir olan çiftçiler, köylüler ve balıkçılar, ektikleri ürünlerden en iyi hasadı toplamak, en verimli şekilde balık tutmak için Ay’ın evrelerine göre hareket ediyormuş. Örneğin bazı ekinler dolunayda ekiliyor, bazı balıklar en iyi ay küçülürken tutulabiliyormuş.

Ay’ın Dünya üzerindeki etkileri kimi yönleriyle bilimsel olarak açıklanabiliyor. Örneğin; Ay’ın çekim gücünün denizlerde gel-git yaratması gibi, %90’ı sudan ve bolca hormondan oluşan insanın üzerinde de etkisi olabileceği düşünülüyor. Ayrıca Ay’ın evreleriyle atmosfer basıncı, nem ve toprağın durumu arasında bağlantılar olabileceği de dikkate alınıyor. Araştırmalar süredursun, modern çağda Ay takvimi, güzellik ve bakım rutinleri, özellikle de saç kesimi için en uygun tarihi belirlemekte kullanılıyor.

Kulağa biraz delice geldiği için (Biraz mı? ) kimselere çaktırmadan, internet veya çeşitli telefon uygulamaları üzerinden ayın evrelerini takip edip, bakımınızı bu evrelere uydurmayı deneyebilirsiniz.

Dolunay geçmeden: Diyet
Ay’ın bilinen ve ayrıca tahmin edilen etkilerine göre geliştirilmiş bir diyet bile var ve evet, adına kurt adam diyeti diyorlar. Çünkü dolunaya odaklı olarak yapılıyor. Madonna, Demi Moore gibi ünlülerin bile uyguladığı söyleniyor. Uluslararası Bitki ve Aromaterapi Federasyonu Başkanı Christian Dyuraffur’a göre; yeni ay ve dolunay zamanı, atmosfer basıncı ve suların hareketlenmesine neden olan etkiler, insan metabolizmasını da etkiliyor ve bu dönemde toksin ve yağlar daha hızlı bir şekilde vücuttan atılıyor.

Yeni ayın, yani Ay’ın gökyüzünde görünmediği 3 günlük dönemin ilk günü veya dolunayın ilk gününden itibaren 24 saat boyunca yalnızca sıvı tüketilmesine dayanıyor. Sebze ve meyve suları, içme suyu, bitki çayları tüketiliyor. Dolunay sonrasında ay küçülmeye başladığında da günde 8 bardak su içilmesi gerekiyor. Sıvı tüketimini Ay’ın bu evrelerinde artırmanın, vücudu dinçleştireceği ve hafifleteceği düşünülüyor.

Canlanma zamanı: Ay büyürken

Yeni Ay, gökyüzünde ışığın rahatça görülmediği karanlık bir dönem. Bu nedenle bakım yapmak yerine kendinizi, vücudunuzu dinlendirin. Ay’ın büyümesiyle bakım rutinlerinize başlayabilirsiniz.

Yeni Ay’dan sonra başlayan ve dolunaya kadar uzanan bu dönem, büyüme, canlanma ve hasarların giderilmesi için en uygun zaman. Bu evrede cildin daha emici ve yenilenmeye daha açık olduğu düşünülüyor. Öneriler şöyle:

– Aşırı kurumuş, yıpranmış cilt ve saçların bakımını yapın.

– Ölü derilerden kurtulun, kese ve peeling ve scrub uygulayın.

– Aknelerin ve siyah noktaların temizlenmesine ağırlık verin.

– Tekrar eden ağrılar için masaj yapın, ağrı kesici yağlar kullanın.

– Saçlarınız zayıfsa ve daha güçlü ve gür uzamaları için kestirmek istiyorsanız, saç kesimini bu dönemde yaptırın.

– Vücut bu dönemde enerji depolamaya meyilli (bu da kilo almak ve vücudun su tutması demek) olduğundan hafif yemeklere yönelin.

– Bu dönemde bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ağırlık verirseniz, ayın geri kalanını daha zinde geçirebilirsiniz.

Saçları boyatma vakti: Dolunay

Dolunayın, Ay’ın büyütme etkisinin doruğa ulaştığı evre olduğu düşünülüyor.

– Cildin emiciliğinin en yoğun olduğu dönem olması nedeniyle, saç ve cilt maskelerinin tam da dolunay zamanı veya 3 gün öncesi ve sonrasında uygulanması en ideali.

Bunu da oku :  Boğa Burcu 2019 Yorumu

– Besleyici cilt maskeleri ve saçları güçlendiren saç maskelerini dolunayda yapın.

– Dolunayda acı eşeğimiz düştüğünden tüy almak için hiç uygun bir zaman değil. Tüylerinizden kurtulmak için Ay’ın küçülme evresini bekleyin.

– Saçınızı gür gösterecek, gösterişli ve dolgun bir kesim yaptırmak istiyorsanız dolunay zamanı saçınızı kestirin.

– Saçınızı canlı bir renge boyatacaksanız bu dönem uygundur.

Enerji toplanır: Ay küçülürken

– Ay küçülürken enerjimizin ve dayanıklılığımızın azaldığı düşünülüyor. Öneriler de bunu dengelemek yönünde veriliyor.

– Saunaya girmek, rahatlatıcı banyolar yapmak, banyo tuzları kullanmak için ideal.

– Sarkmaları engelleyen ve cildi derinlemesine temizleyen kil maskeleri yapın.

– Enerjinizin çok fazla düşmesini engellemek için enerji çalışmaları, spor, kaslar için ağırlık çalışmaları veya yürüyüşler yapın.

– Beslenmenize dikkat edin, vitamin ve mineral alımınızı düzenli yapın.

– Tüyler, Ay küçülürken alınırsa daha geç uzayacakları ve seyrelecekleri düşünülüyor. Yani tüy almak için iyi bir dönem.

– Saçlarınızı da Ay küçülürken boyatabilirsiniz.

– Ayrıca saçlarınızı çok kısa kestiriyor ve hemen uzamasınlar istiyorsanız bunu ay küçülürken yapın.

Ay’ın Hangi Burçta Olduğunu da Dikkate Almalı mıyız?

– Öncelikle her tür güzellik ve bakım uygulaması için Ay’ın Terazi veya Aslan’da olması en iyisidir diyorlar. Örneğin; muhteşem bir saç kesimi ya da tam bir vücut bakımı için Ay dolunay ve Aslan veya Terazi’de olmalı.

– Eğer masaj yaptıracaksanız Ay, su gruplarında yani Yengeç, Balık veya Akrep’te yükseldiğinde yaptırın, daha etkili olur diyorlar. Manikür ve pedikür yaptırmak için de uygun. Fakat Ay, bu su gruplarında olduğunda saç kesimi yaptırmayın.

– Ay, Zodyak’ın muhafazakar burcu Oğlak’tayken, yepyeni ve modern bir saç kesimi yaptırmayın, sonuç hoşunuza gitmeyebilir. Fakat tırnaklarız zayıfsa, güçlendirme işlemleri için Ay Oğlak’ta uygun dönemdir.

– Saçları parlatacak işlemler için Ay; Koç, Yay veya Başak’ta olmalı.

– Saçınızı dolgun gösterecek işlemler için Ay; Aslan veya Boğa’da olmalı.

– Saçları kıvırmak, dalgalandırmak için yapılacak maşa, köpük gibi işlemler için Ay; Başak, Terazi veya Aslan’da olmalı.

– Saç boyamak için Ay’ın sabit burçlarda olmasını bekliyoruz: Boğa, Aslan, Akrep, Kova.

– Saç kestirmek için en uygunsuz zamanın ise Ay’ın Koç burcunda yükseldiği günlerdir.
– Tüyleri almak için ise Ay; Aslan, Yay veya Koç’ta olması gerekiyor.

Ay Takvimine Göre Bahçe İşleri Nelerdir?

Ay döngüleri, özellikler ve tarımsal faaliyetler:

1. Ayın Yenisi (Yeni Ay)

– Ayın büyüme evresi.

– Yeni ay ile başlayıp dolunay ile biter (14 gün).

– Yeni ay sonrasında hilal, ilk dördün, şişkin ay süreçleri.

– Su dışarıya (git) akma eğilimi gösterir.

– Koyun kırkılmaz; yünü kolay kopar, bozulur, güvelenir.

– Ağaç kesilmez, odunu kolay bükülür, çatlar, çürür.

– Yeni ay ve ilk dördün arası dönem, tohum ekimi önerilenler (enerjinin yapraklara doğru hareket süreci): Yapraklı bitkiler (ıspanak, marul, maydanoz, vb) ve buğday, tahıl.

– İlk dördün ve Dolunay arası dönem, tohum ekimi önerilenler: Domates, kabak, patlıcan, vb.

– İlk dördün ve Dolunay arası çiçek ekimi için doğru zamandır.

– Kompost yığını sulanır.

– Bitki özü yağları elde etme zamanı.

– Meyve ve sebzeler dolunaya yakın zamanda daha sulu ve lezzetli olurlar, Dolunaya yakın zamanda hasat edilmelidirler.

– Aşılama için Satürn-Ay ilişkisi de olumlu şekilde göz önüne alınır.

– Ahududu, böğürtlen, altın çilek gibi bitkilerin ekimi için ilk dördün ve Dolunay arası süre tercih edilir.

2. Ayın Eskisi (Dolunay)

– Ayın küçülme evresi

– Dolunayla başlayıp yeniay ile biter (14 gün).

– Dolunay ve son dördün.

– Su içeriye (gel) akma eğilimi gösterir.

– Genel olarak ekilen veya dikilen ürün daha verimli olur.

– Hasat ve biçilen otlar daha şifalıdır. Şifalı otlar daha uzun süre etkilerini korurlar.

– Uzun süre saklanacak bitki ve meyveler için uygun hasat zamanıdır (elma, patates, lahana, zeytin, vb).

– Dolunay ve son dördün arası sürede fidan ve ağaç dikimi için uygun zamandır.

– Son dördünde ağaç kesilebilir, budama yapılır.

– Tohum ekimi önerilenler (enerjinin köklere doğru hareket süreci): Kök bitkiler (havuç, pancar, patates, soğan, turp, vb).

– Gelecek senelere saklanacak çiçek ve bitki tohumları hasat edilir.

– Kurutma için uygun zaman (meyve, sebze, çiçek, vb)

5/5 - (4 votes)
(Visited 331 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment